Wyświetl # |
|
|
|
|
Zwiń wprowadzenia
|
Żywność do odpadów? To odpada!
Żywność do odpadów? To odpada!
Światowy Dzień Żywności (ang. World Food Day) obchodziliśmy jak co roku 16 października. Został ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w 1979 roku. W 2024 roku Światowy Dzień Żywności obchodzony był pod hasłem „Prawo do żywności dla lepszego życia i lepszej przyszłości”.
|
26 Paź 2024 |
Dr inż. Sylwia Łaba |
Chleb, masło i ser – trio idealne!
Chleb, masło i ser – trio idealne!
Już na samo hasło „pajda chleba z masłem i żółtym serem” niejednej osobie natychmiastowo uaktywniają się ślinianki. Nic dziwnego - zapach świeżego chleba, rozpływającego się masła i naturalnego sera żółtego, budzi w nas wspomnienia ciepła rodzinnego domu lub sielskich wakacji u dziadków. Światowy Dzień Chleba, który obchodzimy 16 października jest doskonałą okazją, by spróbować samodzielnie wypiec bochenek chleba i podać go domownikom w tej najprostszej, ale jakże smakowitej wersji.
|
16 Paź 2024 |
S.Z. |
8 października Dzień Pieroga. Te pierogi Polacy lubią najbardziej
8 października Dzień Pieroga. Te pierogi Polacy lubią najbardziej
Jak wynika z Raportu Food Trendów Pyszne.pl 2023/24, choć Polacy uwielbiają rodzimą kuchnię, coraz chętniej sięgają po przysmaki z różnych zakątków świata. Idealnym przykładem są pierogi. To z pozoru jeden z najprostszych przepisów, lecz każda kultura ma na niego swój własny pomysł – i zamyka w cieście i farszu swoje ulubione smaki. Dzień Pieroga obchodzony 8 października to doskonały moment, by wyjść poza klasykę i urozmaicić nasze menu o nowe potrawy.
|
08 Paź 2024 |
S.Z. |
Znaleźć czas na kawę, to znaleźć czas dla zdrowia
Znaleźć czas na kawę, to znaleźć czas dla zdrowia
Od ponad połowy tysiąclecia podbija kolejne kraje. Gromadzi rzesze zwolenników, ale i przeciwników. Uwiedzeni nie wyobrażają sobie bez niej dnia. 29 września obchodzi swoje święto – poznajmy kawę od ziarenka do filiżanki!
|
28 Wrz 2024 |
S.Z. |
Jesienne grzybobranie z WSP „Społem”
Jesienne grzybobranie z WSP „Społem”
24 września obchodziliśmy w Polsce Dzień Grzyba. To idealny moment, żeby uświadomić sobie jak ważną rolę ten składnik pełni w naszej kuchni. Świeże kurki, borowiki czy podgrzybki to symbole jesieni, ale ich smak może towarzyszyć nam także zimą i wiosną. Dzięki przetworom z możemy delektować się leśnymi skarbami przez cały rok i wykorzystywać je jako oryginalne urozmaicenie codziennych potraw. Warto do ich przygotowania sięgnąć po produkty WSP „Społem”
|
26 Wrz 2024 |
S.Z. |
Dojrzewający ser żółty – nasz lokalny „superfood”!
Dojrzewający ser żółty – nasz lokalny „superfood”!
Czy wiesz, że dobrej jakości sery żółte o maksymalnie prostym i naturalnym składzie są bogatym źródłem białka oraz wielu witamin i mikroelementów? To znane od wieków połączenie mleka, soli, bakterii fermentacyjnych oraz podpuszczki mikrobiologicznej, poddane prostemu procesowi dojrzewania, jest naszym prawdziwym, lokalnym „superfoodem”. Sery żółte wzmacniają przy tym nie tylko nasze ciało, ale także wpływają na wzrost poziomu serotoniny, czyli hormonu szczęścia.
|
23 Wrz 2024 |
S.Z. |
Jak przechowywać sery? Porady eksperta
Jak przechowywać sery? Porady eksperta
W lodówce, zamrażarce, a może w spiżarni - gdzie najlepiej przechowywać dojrzewające sery żółte, aby nie traciły swojego wyjątkowego smaku, aromatu i konsystencji? Prezentujemy krótki przewodnik po tradycyjnych i alternatywnych metodach przechowywania serów typu szwajcarskiego i holenderskiego, które od wieków przekazywane są przez smakoszy z pokolenia na pokolenie.
|
15 Wrz 2024 |
S.Z. |
Zostań „Zero Hero”: Pyszne.pl podpowiada, jak dłużej cieszyć się ulubionym jedzeniem
Zostań „Zero Hero”: Pyszne.pl podpowiada, jak dłużej cieszyć się ulubionym jedzeniem
Ratowanie planety zaczyna się od małych kroków. Niemarnowanie jedzenia to jeden z najprostszych sposobów na to, by przyczynić się do ochrony środowiska. Pyszne.pl podpowiada, co zrobić, aby zostać „Zero Hero” i cieszyć się wyśmienitym smakiem naszych ulubionych dań do ostatniego kęsa.
|
13 Wrz 2024 |
S.Z. |
Letnia kolacja przy grillu z produktami WSP „Społem”
Letnia kolacja przy grillu z produktami WSP „Społem”
Ostatnie chwile wakacji, możemy wykorzystać na spędzaniu czasu z rodziną lub znajomymi przy ogrodowym stole. Sierpniowa aura pozwoli nam na pożegnanie lata w towarzystwie rozpalonego grilla lub ogniska. Wspólnie z bliskimi przygotujmy pyszne przekąski i postarajmy się zapamiętać te momenty na długo. Smaku naszym potrawom dodadzą sosy WSP „Społem”, dzięki którym zarówno mięso, jak i warzywa będą bardziej wyraziste.
|
25 Sie 2024 |
S.Z. |
10 fascynujących faktów o francuskich serach
10 fascynujących faktów o francuskich serach
Francja znana jest nie tylko z pięknych zabytków, mody i zapierających dech w piersiach widoków, ale także ze znakomitej kuchni. A w niej prym wiodą sery. W końcu, jak powiedział Charles de Gaulle: „Jak można rządzić krajem, który ma 246 rodzajów sera?”. Tak naprawdę, liczba jego odmian jest prawie dwa razy większa, a oficjalnie wyróżnia się ich ponad 400!
|
09 Sie 2024 |
S.Z. |
Ulubiona potrawa Polaków obchodzi swoje święto.
Ulubiona potrawa Polaków obchodzi swoje święto.
Dzień Kebaba był 12 lipca.Według Raportu Food Trendów Pyszne.pl 2023/24 najczęściej zamawianą w dostawie przez Polaków potrawą jest kebab. Jego historia sięga X wieku, jednak w Polsce zadebiutował dopiero w latach 70. w Sopocie. Od tamtej pory robi w naszym kraju zawrotną karierę, która znacznie przyspieszyła w ciągu ostatnich 30 lat. Z okazji Światowego Dnia Kebaba serwis Pyszne.pl dzieli się garścią ciekawostek o daniu, które swoją popularnością w Polsce przewyższa nawet hamburgery, pizze czy rodzime zapiekanki.
|
14 Lip 2024 |
S.Z. |
Jak zapewnić bezpieczeństwo żywności we własnym domu?
Jak zapewnić bezpieczeństwo żywności we własnym domu?
Jak możemy ustrzec się przed skutkami braku higieny i niewłaściwego przechowywania produktów spożywczych? Oto kluczowe zasady postępowania z żywnością, które zostały przedstawione w ramach unijnej kampanii #Safe2EatEU.
|
03 Lip 2024 |
s.z. |
Największe kulinarne virale tego roku
Największe kulinarne virale tego roku
Internet to dziś główne źródło kulinarnych inspiracji. Według Raportu Food Trendów Pyszne.pl 2023/24 aż 56% przebadanych młodych dorosłych (18-24 lata) poszukuje treści związanych z jedzeniem na TikToku i YouTube, a 48% – na Instagramie. Z okazji obchodzonego 30 czerwca Światowego Dnia Mediów Społecznościowych serwis Pyszne.pl przygotował przegląd tegorocznych kulinarnych hitów Internetu.
|
30 Cze 2024 |
s.z. |
Finger foods – przekąski idealne na przyjęcia w plenerze
Finger foods – przekąski idealne na przyjęcia w plenerze
Letnie wieczory to idealny czas, by nadrobić wszystkie towarzyskie zaległości. Coraz dłuższe dni, słoneczna pogoda i bogactwo świeżych składników zapraszają do wspólnej biesiady na świeżym powietrzu. Wystarczy, że każdy z gości przygotuje niewielką przekąskę „na raz”, by w mig przygotować ucztę, bez konieczności wielogodzinnego stania przy garach. Brzmi prosto? Takie właśnie są finger foods! Mamy na ich przygotowanie kilka sprawdzonych pomysłów.
|
14 Cze 2024 |
s.z. |
Na wytrawnie i na słodko – ser żółty niejedno ma oblicze!
Na wytrawnie i na słodko – ser żółty niejedno ma oblicze!
Żółte sery dojrzewające to nie tylko aromatyczny dodatek do wielu potraw, ale także wytrawna przekąska, która idealnie koresponduje z dobrym winem, owocami i orzechami. Wielowymiarowy smak, kremowa konsystencja oraz charakterystyczny zapach sera żółtego sprawiają, że ma on wszechstronne zastosowanie w kuchni. Choć z reguły wykorzystywany jest w daniach słonych, okazuje się, że także wielbiciele słodkich smaków mogą śmiało eksperymentować w kuchni z serem dojrzewającym. Mamy na to dowody.
|
09 Cze 2024 |
s.z. |
Hamburgery z najlepszymi dodatkami
Hamburgery z najlepszymi dodatkami
28 maja obchodzimy Światowy Dzień Hamburgera, czyli dania które podbiło najpierw USA, a potem cały świat, dzięki temu, że jest smaczne i proste w przygotowaniu. Tę potrawę możemy zjeść w swoim ulubionym lokalu, ale też przyrządzić samemu w domu. Kanapka stanie się bardziej wyrazista, kiedy dodamy pyszne sosy, pasujące do soczystych składników.
|
28 Maj 2024 |
s.z. |
Piknikowy sezon czas zacząć!
Piknikowy sezon czas zacząć!
Zieleń, ciepłe promienie słońca i coraz dłuższy dzień to okoliczności przyrody, które powodują, że nie chcemy już spędzać czasu w czterech ścianach. Wiosną pragniemy bezpośrednio doświadczać natury, a najlepszym na to sposobem jest piknik.
|
09 Maj 2024 |
s.z. |
Majówka od kuchni – jak smacznie i ekonomicznie zaplanować wolny czas
Majówka od kuchni – jak smacznie i ekonomicznie zaplanować wolny czas
Kilkudniowy majowy urlop to długo wyczekiwany czas spotkań z przyjaciółmi i wyjazdów na łono natury, który trudno sobie wyobrazić bez pysznego jedzenia. Z drugiej strony, na majówce liczy się przede wszystkim wygoda. Przygotowanie przekąsek nie powinno być pracochłonne. Z kolei bardzo wskazana jest możliwość swobodnej degustacji w praktycznie każdych warunkach. Co przygotować do jedzenia, by tegoroczna majówka smakowała naprawdę wyjątkowo, a wspólnie spędzony czas przywoływał tylko miłe wspomnienia? Poniżej garść wskazówek.
|
26 Kwi 2024 |
s.z. |
24 kwietnia Europejski Dzień Śniadań – Jak śniadają Polacy?
24 kwietnia Europejski Dzień Śniadań – Jak śniadają Polacy?
Mówi się, że „śniadanie no najważniejszy posiłek dnia”, a z badań prowadzonych przez różne instytuty badawcze wynika, że faktycznie w to wierzmy, bo około 90% Polaków regularnie jada śniadania. Najczęściej jemy kanapki, ale około 40% osób deklaruje spożywanie porannego posiłku na ciepło – najczęściej są to jajka pod różna postacią: jajecznicy, na miękko, sadzone, w formie omleta, a także jajka poche, czyli „w koszulce”.
|
24 Kwi 2024 |
s.z. |
Odkryj magię posiłków przygotowywanych na świeżym powietrzu
Odkryj magię posiłków przygotowywanych na świeżym powietrzu
Opiekanie jedzenia nad żywym ogniem jest najstarszą formą gotowania. Czas spędzany przy ognisku od tysięcy lat służył nie tylko przetrwaniu gatunku, ale przede wszystkim budowaniu więzi społecznych i kształtowaniu tożsamości kulturowej. Nic dziwnego, że do dziś zapach ognia kojarzy nam się z głęboko zakorzenioną przyjemnością. Kwiecień to czas, kiedy po zimie odpalamy po raz pierwszy nasze ogrodowe grille, snując plany o niezapomnianych spotkaniach w większym gronie podczas majówki. Podpowiadamy co zrobić, by zaskoczyć gości posiłkami przygotowywanymi na świeżym powietrzu.
|
22 Kwi 2024 |
s.z. |
|